2022-02-05 11:33:30• hírek • Bede Emőke

Már van, ahol 7 lejbe mérik a standard benzin literjét

Az üzemanyagárak továbbra is konstans módon emelkednek, az ország több nagyvárosában a standard benzin ára már átlépte a lélektani határnak számító 7 lej/literes egységárat. Hasonló a helyzet a gázolaj kapcsán is, melynek literjéért néhány kútnál már több mint 6,8 lejt kell kifizetni.

A benzin- és a dízelárak elsősorban az üzemanyagok jövedéki adójának emelése miatt szöktek a magasba. Mint köztudott, a pénzügyminisztériumnak minden évben igazítania kell az adókat az infláció mértékéhez, s ez ebben az évben sem maradt el. A 2022-es emelés kb. 7-8 banis drágulást hozott literenként, ugyanakkor az egységárak emelkedésében nagy szerepe van az aktuális energiaválságnak és a kőolaj erős drágulásának is.


Az Országos Versenyhivatal által üzemeltetett árfigyelő oldalon (monitorulpreturilor.info) elérhető legfrissebb adatok szerint Szatmárnémetiben a standard benzin ára 6,69 és 6,81 lej között mozog literenként, a prémium benzinért azonban már 7,18 és 7,49 lej közötti literárat is elkérnek a töltőállomásokon. A gázolaj literenkénti ára 6,68 és 6,77 lej között változik, a prémium változat ára pedig 7,02 és 7,27 lej között alakul, azaz a megyeszékhelyen egyelőre csak azoknak kell 7 lejnél magasabb egységárat fizetni, akik a standard helyett prémiumot tankolnának.


A peco-online.ro oldalon, mely nagyban hasonlít a versenyhivatal által működtetett felülethez, de a napi árak mellett az üzemanyagárak hosszútávú, három- vagy tizenkét hónapos, de akár több éves változását is nyomon lehet követni. Az oldal adatai szerint egy évvel ezelőtt mind a benzin, mind a gázolaj ára 5 lej körül mozgott, azaz míg 2021. február elején egy 50 literes, standard üzemanyagos tankolásért kb.250 lejt kellett egy autósnak fizetnie, addig most még a legolcsóbb kutaknál is 334 lejbe kerül ugyanannyi üzemanyag. A szakértők pedig nem sok jóval kecsegtetnek a közeljövőt illetően, ugyanis a legtöbb predikció szerint a drágulás a következő időszakban sem hagy alább.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: